Ahidname duası, Müslümanların namaz sonrasında Allah’a olan bağlılıklarını ve teslimiyetlerini dile getirdikleri faziletli bir duadır. Bu dua, kişinin Allah’a olan ahdini (sözünü) pekiştirir ve kıyamet günü Allah tarafından özel bir şekilde muamele görmesine vesile olur. Ahidname duası, özellikle namaz sonrası okunması tavsiye edilen dualar arasında yer alır. Rivayetlere göre, bu duayı eden kişinin duası bir melek tarafından kaydedilir ve kıyamet gününe kadar korunur.
Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
Hadisin Arapça Metni
عَنْ أَبِي بَكْرٍ وَ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ تَعَالَى عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: « مَنْ قَالَ فِي دُبُرِ الصَّلَاةِ بَعْدَمَا يُسَلِّمُ هَؤُلَاءِ الْكَلِمَاتِ كَتَبَهُ مَلَكٌ فِي رَقَّ فَخَتَمَ بِخَاتَمٍ ثُمَّ رَفَعَهَا إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ . فَإِذَا بَعَثَ اللَّهُ الْعَبْدَ مِنْ قَبْرِهِ جَاءَهُ الْمَلَكُ وَ مَعَهُ الْكِتَابُ يُنَادِي : «أَيْنَ أَهْلُ الْعُهُودِ حَتَّى يُدْفَعَ إِلَيْهِ؟» وَ الْكَلِمَاتُ أَنْ تَقُولَ : «اللَّهُمَّ فَاطِرَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ عَالِمَ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ الرَّحْمَنَ الرَّحِيمَ إِنِّي أَعْهَدُ إِلَيْكَ فِي هَذِهِ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا أَنَّكَ أَنْتَ اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ وَحْدَكَ لا شَرِيكَ لَكَ وَ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُكَ وَ رَسُولُكَ فَلَا تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي فَإِنَّكَ إِنْ تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي تُقَرِّبْنِي مِنَ الشَّرِّ وَتُبَاعِدْنِي مِنَ الْخَيْرِ وَإِنِّي لَا أَثِقُ إِلَّا بِرَحْمَتِكَ فَاجْعَلْ رَحْمَتَكَ لِي عَهْدًا عِنْدَكَ تُؤَدِّيهِ إِلَى يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمِيعَادَ »
Hadisin Türkçe Anlamı
Ebû Bekir es-Sıddik (Radıyallahu Anh) şöyle rivayet etti: Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu:
“Her kim, namazlardan sonra selâm verdikten sonra şu kelimeleri söylerse, bir melek onları bir sayfaya yazıp mühürler ve kıyamet gününe kadar göğe kaldırır. Allah o kulu kabrinden dirilttiği zaman, o melek o sayfayla beraber gelerek, ‘Bu ahid sahipleri nerede? Gelsinler ki ahidleri kendilerine teslim edilsin.’ diye nidâ eder.”
O kelimeleri şöyle söyle:
“Ey gökleri ve yeri yoktan yaratan, gizli ve aşikâr her şeyi bilen, Rahman ve Rahîm olan Allah! Şüphesiz ki ben, bu dünya hayatında kesinlikle, Senin, Kendisi’nden başka ilah olmayan, tek ve ortağı bulunmayan Allah olduğuna, Muhammed’in de Senin kulun ve rasûlün olduğuna dair Sana söz veririm. Beni nefsime bırakma! Çünkü beni nefsime bırakırsan, beni şerre yaklaştırır ve hayırdan uzaklaştırır. Ben ancak Senin rahmetine güveniyorum, o halde rahmetini kıyamet günü bana vereceğin bir ahid yap. Şüphesiz ki Sen verdiğin sözü bozmazsın.”
Ahidname Duanın Arapça Metni
اللَّهُمَّ فَاطِرَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ عَالِمَ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ ، الرَّحْمَنَ الرَّحِيمَ ، إِنِّي أَعْهَدُ إِلَيْكَ فِي هَذِهِ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا أَنَّكَ أَنْتَ اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ وَحْدَكَ لا شَرِيكَ لَكَ وَ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُكَ وَرَسُولُكَ فَلَا تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي فَإِنَّكَ إِنْ تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي تُقَرِّبْنِي مِنَ الشَّرِّ وَ تُبَاعِدْنِي مِنَ الْخَيْرِ وَ إِنِّي لَا أَثِقُ إِلَّا بِرَحْمَتِكَ فَاجْعَلْ رَحْمَتَكَ عَهْدًا لِي تُؤَدِّيهِ إِلَيَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمِيعَادَ”
Duanın Türkçe Okunuşu
“Allahümme Fâtıra’s-semâvâti ve’l-arda, âlime’l-gaybi ve’ş-şehâdeh, Rahmâne’r-Rahîm, innî u’ahıdu ileyke fî hâzihi’l-hayâti’d-dünyâ en-nehû ente’llâh, lâ ilâhe illâ ente vahdeke lâ şerîke leke, ve enne Muhammeden abdüke ve rasûluke, felâ tekilnî ilâ nefsî feinnike in tekilnî ilâ nefsî tukarribnî mine’ş-şerri ve tübâidnî mine’l-hayr, ve innî lâ esiku illâ bi-rahmetike, fe’c’al rahmeteke ahden lî tueddîhi ileyye yevme’l-kıyâmeti inneke lâ tuhlifu’l-mîâd.”
Duanın Türkçe Anlamı
“Ey gökleri ve yeri yoktan yaratan, gizli ve aşikâr her şeyi bilen, Rahman ve Rahîm olan Allah! Şüphesiz ki ben, bu dünya hayatında kesinlikle, Senin, Kendisi’nden başka ilah olmayan, tek ve ortağı bulunmayan Allah olduğuna, Muhammed’in de Senin kulun ve rasûlün olduğuna dair Sana söz veririm. Beni nefsime bırakma! Çünkü beni nefsime bırakırsan, beni şerre yaklaştırır ve hayırdan uzaklaştırır. Ben ancak Senin rahmetine güveniyorum, o halde rahmetini kıyamet günü bana vereceğin bir ahid yap. Şüphesiz ki Sen verdiğin sözü bozmazsın.”

Ahidname Duasının Fazileti
Ahidname Duası, Allah’a olan tam teslimiyeti ve O’na olan güveni ifade eder. Namazdan sonra bu duayı eden kimse, Allah’ın kıyamet günü kendisine vaat ettiği rahmeti elde etme yolundadır. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bu duanın okuyan kişi için kıyamet gününde özel bir anlam taşıyacağını, Allah’ın o kişiye rahmetini sunacağını belirtmiştir.
Ahidname Duası, dünya hayatında Allah’a olan bağlılığımızı güçlendiren, nefsimizin tehlikelerinden korunmamız için bizi Allah’a yakınlaştıran bir duadır. Özellikle namazlardan sonra bu duanın okunması, Allah’a olan güvenimizi artırır ve kıyamet gününde Allah’ın vaatlerine kavuşma ümidimizi pekiştirir.
Ahidname Duası ve Günlük Hayatımızda Uygulama
Namazlardan sonra Ahidname duasını okumak, sadece Allah’a olan bağlılığımızı pekiştirmekle kalmaz, aynı zamanda günlük hayatımızda daha fazla huzur ve güven bulmamıza vesile olur. Nefsimizin bizi kötüye sürükleyebileceğini kabul edip, yalnızca Allah’ın rahmetine güvenmemiz gerektiğini anladığımızda, hayatımızda daha doğru kararlar verebiliriz.
Kaynaklar
- Hakim Tirmizî, Nevâdiru’l-Usûl, Bab: 174, 2/272
- Ahmed ibni Hanbel, el-Müsned, no: 3916, 1/412
Diğer Konular: