Ayrıca günahların bağışlanması, boyunların cehennemden âzâd olunması, kalp yumuşaklığı, Allah rızası için ağlayabilme ve Kadir Gecesi Cebrail aleyhisselam ile musafahalaşma gibi bir çok fazilet bahşeder. Bu husutaki hadIs-i şerifleri zikredecek olursak:
Halid el-Cüheni (Radıyallâhu Anh)’dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasül-ü Ekrem (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Her kim, bir oruçluya iftar yemeği yedirirse, kendisine onun sevabı kadar bir sevap vardır. Şu kadar var ki, oruçlunun ecrinden de hiç bir şey eksiltilmez.”
(Tırmızi. savni-M, 3/162, No;807; İbn-i Mâce, Sıyam:45; Dârimi, Savm..13; Ahmed ibn-i Hanbel, el-Miisned:4/114-116, 5/192)
Selmân-ı Farisi (Radıyallâhu Anh)’dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasülüllah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Her kim, onda bir oruçluyu iftar ettirirse, günahlarına mağfiret ve boynunun cehennemden kurtulmasına vesile olur.
Bir de oruçlunun mükâfatından bir şey eksiltilmeksizin, iftar ettirene de onun bir misli verilir.
Allâh-u Te’âlâ, bir yudum süt veya su ile oruç luyu iftar ettirene de bu sevabı verir.
Bir oruçluyu doyurana Allâh-u Te’âlâ, benim havzımdan öyle bir şerbet içirir ki, cennete girinceye kadar bir daha susa-maz.“
(İbni fluzevine, Slyain:8, no:1887, 3/191-192; Beyhaki. no;37, sh: 146-148; Şu’abıt’l-iman, no:3336, 5/223-224; Diğer kaynaklar için hakinrz„vh:97)

Ebu Sa’id (Radıyallahu Anh)’ dan rivayet edilen bir hadis-i şeritle Rasülüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Şöyle buyurmuştur:
“Hangi bir Müslüman diğer bir Müs-lümanı çıplaklığından dolayı giydirirse, Al-lâh-u Te’âlâ onu cennetin yeşil renkli ince ipeklerinden giydirir. Hangi bir Müslüman diğer bir Müs-lümanı açlığından dolayı yedirirse, Allâh-u Te’âlâ ona cennet meyvelerinden yedirir. Hangi bir Müslüman diğer bir Müslümanı susuzluğu yüzünden içirirse, Allâh-u Te’âlâ ona damgalı cennet şarabından içirir.“
(Ebu Davud, Zekat:41, no:1682, 1/526)
Ancak bu faziletlere erişebilmek için, iftar ettirenin kazancının helâlden olması şartı vardır.
Nitekim Selmân (Radıyallahu Anh)’ dan ri-vayet edilen bir hadis-i şerifte Rasülüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Her kim ramazan-ı şerif’ ayında helal bir kazançtan oruçluyu iftar ettirirse, ramazan-ı şerifin bütün gecelerinde melekler ona salât eder ve Cebrail Aleyhisselam Kadir Gecesi onunla musafaha eder. Cebrail (Aleyhisselam) kiminle musâfa-ha ederse, onun kalbi yumuşar ve gözyaşı çoğalır.”
(İbnu Ebi’d-dünya, Fedâil-ii şehri ramazan, no:58, sh:65; Taberâni, el-Mu’cenıtıl-kebir, no:6161- 6162; Beyhaki, no:72„sh:198-199; Ibne Adiyy, no..404, 2/514; Heysend, MecnıaVz-Zevâid, no:4894, 3/371-372; Şeyh Takiyyüddin Abdülmelik, Niizhetü sh:90)
Ziyafetinde iftar açtığı kimselere dua et-mesi de sünnettir. Nitekim Enes (Rodıyallâhu Anh ‘dan rivayet edildiğine göre, Rasülüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellenı), Sa’d ibn-i Ubade (Radıyallâhu Aıllı)’ın ziyafetinde ekmek ve zeytinyağı yedikten sonra:

“Yanınızda oruçlular iftar etsin, yeme-ğinizi iyiler yesin ve melekler size salât etsin” diye duada bulunmuştur. (Ebü Dâvüd, Nevevi, el-Ezkâr, sh. 173)
