Şeyh Abdulfettah Ebu Gudde (Rahimehullah} bu konuda şunları söylemiştir: “Şu iyice bilinmelidir ki, kıyametin haberlerini ve ondan önce olacak hadiseleri okumanın, insanları doğru yola sevketmekte çok tesiri vardır.
Nitekim insanların bunları okumaktan ve bilmekten uzaklaşması yüzünden kötü amellerin artış keydettiği görülmektedir.
Bundan dolayı selef-i salihın (geçmiş büyükler) bu haberleri ve hadisleri öğretmeye devam ederler, hatta medresedeki çocuklara bile bunları anlatırlardı.
Nitekim lbn-i Abbas (Radıyalüihu Anhüma) şöyle buyurmuştur:
Rasûlüllâh (Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem) ashabına Kur’an-ı Kerim’den bir sureyi öğrettiği gibi şu duayı da öğretmek üzere:
TÜRKÇE MANASI:
“Siz ‘Ey Allah! Cehennem azabından Sana sığınırız. Kabir azabından Sana sığınırım. Mesih-i Deccal fitnesinden Sana sığınırım.
Hayat ve mematın (yaşamanın ve ölümün) fitnesinden (yaşadığımız müddetçe başımıza gelecek belalardan ve imansız ölme tehlikesinden) Sana sığınırım’ deyin” buyururdu.
TÜRKÇE OKUNUŞU:
Allâhümme innâ neûzü bike min azâbi cehennem. Ve eûzü bike min azâbil qabr. Ve eûzü bike min fitnetil mesîhıddeccâl. Ve eûzü bike min fitnetil mahyâ vel memât.
(Müslim, no:590, 1/413, Buhari, no: 798. 1/286, Ebu Davüd, no:880, 1/295, Nesai, Sehv:308, 3/64)
Ebu Hureyre (radıyallahu anh)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte de Rasûlüllâh (Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem):
“Sizin biriniz son teşehhütte bulunduğu (nda tahiyyat okumayı bitirdiği) zaman: ‘Ey Allah! Cehennem azabından, kabir azabından, hayat ve mematın fitnesinden ve Mesihi Deccal fitnesinden Sana sığınırım’ diyerek dört şeyden Allah’a sığınsın”
(Müslim, Mesacid: 25, no:58, 11412) buyurmuştur.
Rasûlüllâh (Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem)İn bu dua ile amel ederek, amel edilmesini emretmesi ve bizzat talim ederek bu kadar önem vermesi, bu duanın vuku bulacak olan şiddetli tehlikelerden sığınmayı ihtiva etmesi sebebiyledir.
Artık bize düşen bu ilimlerle amel edip, inkarcıların batıl görüşlerine itibar etmemektir.
Dört Şeyden Sığınma Duâsı Cübbeli Ahmet Hoca
Peygamberimizin okuduğu dualar İlgili Konular: