VEFK’LERİN SIRLARI
Bilki! Vefk ilmi öyle bir ilimdirki bu ilimle adetleri, ıdla-ı ve kutru düzenler, aynı zamanda tam bir muvaffakiyet sağlarsın. Bir şeyi tekrar etmene hiç gerek kalmaz.
Vefkin iç açıları 90 ar derecedir. Vefkin etrafında düzgün olarak 4 tane ıdla-i vardır. Bunlar eşit olarak bölünmüştür. Dılından dılına çizgiler çizilidir. Bu çizgiler vefkin içindeki kareleri oluşturur. Bu karelerin sayısı bir dılındaki karelerin sayısıyla bir satırdaki karelerin sayısının çarpımına eşittir. Bu çarpımın sonucu vefkin içindeki bütün karelerin sayısını verir. Küçük karelerin uzunluk ve genişliği eşit olmalıdır. İki kutrun adedide eşit olmalıdır. Vefkin karelerine adet ise adet, harf ise harf, isim ise isim yazılır. Vefkte bir kareye yazılan adet veya isim veyahutta harf başka bir hanede tekrar kullanılmaz. Satırdaki toplamla dılındaki toplam birbirine eşit olmalıdır.
Bilki! Her vefkin bir miftahı, muğlağı, adli, vefki, mesahesi, zabıtı, ğayesi ve asılı olup, bunlar marifet isteğine tayin olur. Çünkü bundaki her isimden ulvi bir melek ve süfli bir yardımcı melek çıkarılır. Süfli yardımcı melek Ulvi meleğin hizmetçisidir.
Her vefkin sekiz (8) muhtelif makamı vardır. Vefklerdeki sekiz kaide şöyledir:
1. Miftah: Anahtar veya başlangıç olup vefkin birinci hanesidir.
2. Muğlak: Vefkin en son hanesidir.
3. Adil: Miftah ile Muğlak hanelerinin toplamıdır.
4. Vefk: Vefk tirki bir kenar hanesinin toplamıdır.
5. Mesahe: Toplam Idla’nın adedi. (Kenar haneleri)
6. Zabit: Vefk ile Mesahe nin toplamıdır.
7. Ğaye: Zabit in iki mislidir.
8. Asıl: Gayenin Muğlak ile çarpımının toplamıdır. Bütün Vefk’lerde asıl gayeye hakimdir. Her vefkin gayesinde diğer bütün hanelere hükmeder. Her vefk yedi gezegenden birine mensuptur.